Розробки

Нові конкурентоздатні сорти пшениці озимої

Нові конкурентоспроможні сорти, здатні забезпечити одержання сталих урожаїв високоякісного зерна в посушливих умовах степової зони Півдня України
 Нові сорти пшениці озимої перевищують існуючі в Україні вітчизняні і закордонні аналоги за урожайністю, стійкістю до абіотичних і біотичних факторів, показниками якості зерна. Вони захищені патентами на сорти рослин, свідоцтвами про державну реєстрацію. 

sorti pshenici ozimoyiСорт пшениці м'якої озимої Благо. Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Вегетаційний період 276-278 днів. Короткостебловий сортотип. Стійкість до вилягання висока – 5 балів. Посухостійкість висока. Зимостійкість – вище середньої. Стійкий до поширених хвороб.
   Урожайний потенціал понад 90 ц/га. Отримані результати державного сортовипробування свідчать, що сорт Благо у середньому формує урожайність у зоні Степу 6,03 т/га, у Лісостеповій зоні України – 7,67 т/га, у зоні Полісся – 6,9 т / га.
   Якість зерна: маса 1000 зерен 41,0-43,2 г, натурна маса – 770-815 г/л, склоподібність – 92,0%, вміст білка у зерні – 13,5-14,0%, клейковини у борошні – 31,5-39,6%, об'єм хліба із 100 г борошна – 670-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,6-5,0 балів. Сильна пшениця. 

   Сорт пшениці м'якої озимої Марія. Характеризується зимостійкістю вище середньої. Посухостійкість висока. Стійкість до вилягання та поширених на Півдні України збудників хвороб – борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, летючої і твердої сажок, фузаріозу колосу – висока.
   Урожайний потенціал сорту, який реалізується на зрошенні, високий – понад 9,0 т/га.
   Показники якості зерна: маса 1000 зерен 38,2-40,4 г, натура 810 г/л, склоподібність 100,0%, седиментація – 70-75 мл, вміст білка у зерні – 13,2-15,4%, вміст клейковини – 25,5-39,0%, група якості клейковини І-ІІ, об'єм хліба із100 г борошна – 620-680 мл; загальна хлібопекарська оцінка – 4,5-4,7 балів. Сильна пшениця.

   Сорт пшениці м'якої озимої Конка. Сорт інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі.
   Урожайний потенціал 8,5-9,5 т/га. Отримані результати державного сортовипробування свідчать, що урожайність зерна у зоні Степу 6,07 т/га, у Лісостеповій зоні України 7,79 т/га, у зоні Полісся 6,75 т/га.
   Якість зерна: маса 1000 зерен 41,3-44,5 г, натура 780 г/л, склоподібність 90,0%, вміст білка у зерні – 14,1%; клейковини у борошні 31,0%, об'єм хліба із100 г борошна – 650-680 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,7-4,9 балів. Сильна пшениця.

   pshenica ozimaСорт пшениці м'якої озимої Бургунка. Сорт інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі.

   Урожайний потенціал 8,5-9,5 т/га.
   Якість зерна: маса 1000 зерен 35-38 г, натура 812 г/л, склоподібність 98,0%, вміст білка у зерні – 14,1%, клейковини у борошні – 41,2%, об'єм хліба із100 г борошна – 650-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,5-5,0 балів. Сильна пшениця.

   Сорт пшениці м'якої озимої Анатолія. Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі – 9 балів. Зимостійкість вище середньої – 7-8 балів. Не осипається. У роки епіфітотій грибних захворювань має переваги за урожайністю перед іншими сортами у південному регіоні України.
   Урожайний потенціал 9,5 т/га.
   Якість зерна: маса 1000 зерен 39-42 г, натура 800 г/л, склоподібність 80,0%, вміст білка у зерні – 14,1-15,3%, клейковини у борошні – 30,5%, об'єм хліба із100 г борошна – 630-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,8-5,2 балів. Сильна пшениця.

   Сорт пшениці твердої озимої АндромедаСорт короткостебловий, висота рослин у середньому 70-78 см. Характеризується зимостійкістю вище середньої. Посухостійкість висока. Висока стійкість до вилягання та поширених на Півдні України збудників хвороб: борошнистої роси (ураженість 5,5%), бурої іржі (7,5%), кореневих гнилей (2,5%), септоріозу (12,0%), твердої та летючої сажки (0,0%), фузаріозу колосу (0,0%).
   Урожайність: в умовах зрошення у середньому – 6,1 т/га, без поливів – 3,6 т/га.
   Зерно сорту володіє високими макаронними якостями: середній бал 4,4. Вміст білка у зерні 13,8-16,0%, клейковини – 28,0-32,5%.