Розробки

Нові конкурентоздатні сорти сої

  • Нові конкурентоздатні сорти сої селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН
       Створені конкурентоздатні сорти сої, адаптовані до зрошуваних умов півдня України, стійкі до вилягання та ураження хворобами; з урожайністю зерна 3,5-4,5 т/га і більше, вмістом білку 38-42%, олії – 19-22% та з високими технологічними якостями.

   Sorti sojiСорт сої культурної Аратта. Опушення світле, боби світлі слабо зігнуті, насіння жовте, рубчик світлий інколи світло–коричневий, квітка білого кольору. Проміжний тип росту. Вегетаційний період 107–115 днів. Маса 1000 насінин 158–175 г. Протягом останніх трьох років сорт перевищував стандарт на 0,43–0,52 т/га, середня урожайність 3,9 т/га, максимальна – 4,6 т/га. В насінні міститься 37,8–39,6% білка та 20,4–21,8% олії.

   Сорт сої культурної Софія. Висота рослин середня (80–90 см), кущ стиснутий, компактний з проміжним типом росту. Опушення світле, боби світлі, насіння жовте, рубчик коричневий. Листя темно–зеленого кольору. Квітка білого кольору. Вегетаційний період 105–115 діб. Маса 1000 насінин 156–175 г. Характеризується підвищеною азотфіксуючою здатністю. Середня урожайність – 3,6 т/га, максимальна – 4,5 т/га. В насінні міститься 38,3–40,0% білка та 20,1–21,4% олії.

   Сорт сої культурної Святогор. Висота рослин 120–150 см, прикріплення нижнього бобу – 20–25 см. Стебло тонке з великою кількістю вузлів. Рослини проміжного типу росту з сірим опушенням. Лист ланцетний, більше до клиноподібного. Боби коричневого кольору, три– та чотиринасіннєві, слабо зігнуті. Середня врожайність за роки випробування в конкурсному сортовипробуванні 4,2–4,6 т/га. Максимальна врожайність – 5,3 т/га. Маса 1000 насінин – 163–175 г. В насінні міститься 39,2–39,5% білка та 20,5–21,5% олії. Сорт стійкий до вилягання, посухи, осипання та проти ураження хворобами.